Dalmacija Šibenik

Eko-bomba brod ‘Serine’ ostat će Hrvatskoj

Riječka tvrtka Dezinsekcija potražuje od Egipćanina Jusupa Hijjawija 145 tisuća eura odmah, odnosno 200 tisuća eura potpisanog jamstva za posao koji su obavili kod Unija

Riječka tvrtka Dezinsekcija potražuje od Egipćanina Jusupa Hijjawija 145 tisuća eura odmah, odnosno 200 tisuća eura potpisanog jamstva za posao koji su obavili kod Unija

Ante Baranić / CROPIX
Ako budem morao riječkoj Dezinsekciji platiti iznos koji traže za osiguravanje broda ekološkom branom, brod ću napustiti i ostaviti na brigu hrvatskim vlastima jer mi se drukčije financijski ne isplati. To je stav Egipćanina Jusupa Hijjawija, vlasnika broda “Serine” koji se prije 22. siječnja nasukao kod Unija, a sad je vezan u luci Šibenik, na ruti za Nacionalni park Krka.

Riječka tvrtka Dezinsekcija potražuje, naime, od vlasnika broda, Egipćanina Jusupa Hijjawija iz Aleksandrije, 145 tisuća eura odmah, odnosno 200 tisuća eura potpisanog jamstva za posao koji su obavili kod Unija - postavljanje brane u slučaju izlijevanja nafte, do čega i nije došlo. Dezinsekciju nije angažirao vlasnik broda, već Lučka kapetanija Rijeka, a brodar je ponudio sudjelovanje u tim troškovima, što je odbijeno.

Do sada je, inače, namirio sva svoja dugovanja prema svima koji su sudjelovali u bilo kakvim poslovima oko “Serine”. Platio je i posao koji je naručio od Dezinsekcije, a to je zbrinjavanje nafte iz strojarnice, dočim je osiguranje naručila Lučka kapetanija Rijeka.

- Točno je da smo dio nafte zbrinuli, ostala su još oko 2 kubika, a to će se riješiti u Šibeniku - kaže pomoćnik direktora Dezinsekcije Zlatko Žauhar potvrđujući da su dali sudsku zabranu isplovljenja “Serine” iz hrvatskih voda te da će svoje troškove u svakom slučaju naplatiti.

- Ovdje se ne radi o tome da vlasnik broda ne želi surađivati i platiti troškove, kao što zna biti. Štoviše, imamo čovjeka vrlo korektnog u poslovnom smislu, a postupanje Dezinsekcije je nerealno i nefer - govori odvjetnica vlasnika Anmari Laškarin. Tvrdi da Dezinsekcija svoj račun nije obrazložila, niti specificirala. Ponajviše je apsurdno to što su na temelju zakonskih mogućnosti tražili naknadu za spašavanje imovine! - što uopće nisu radili već su brod samo osigurali ekobranama.

Tvrtke koje su uistinu radile posao spašavanja imovine nisu se, pak, javile na temelju te zakonske mogućnosti, kaže odvjetnica Laškarin navodeći da je izostala i brza intervencija te da se reagiralo tek kad je voda ušla u strojarnicu.

 

Novi brod slučaj

Ravnatelj Županijske lučke uprave u Šibeniku Šime Zenić odbio je dati dozvolu da se “Serine” veže u Šibeniku pa mu je to naložio pomoćnik ministra mora Tomislav Miletić. Brod “Serine”, star 36 godina, novi je jadranski brod - slučaj, “usput” i ekološka bomba s još dvanaest tona nafte u štivi i s 1200 tona neutralizirane sode.


 

Naslovnica Šibenik