Dalmacija Šibenik

Knin bez institucija: sva djeca ne idu u školu


Kninska djeca s teškoćama u razvoju školuju se u Šibeniku jer takva ustanova u njihovu gradu ne postoji.

Višnja Kranjčević, majka 13-godišnjaka s govornim teškoćama, upozorava kako je Kninu potrebna škola za djecu s teškoćama u razvoju jer ima puno takve djece na kninskom području. Djeca s mentalnom ili tjelesnom retardacijom nemaju mogućnost školovati se u Kninu, već su ih roditelji prisiljeni upisati u najbliži Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac u Šibeniku, ili sličnu ustanovu, što uz problem odvajanja djece od roditelja nosi i financijske izdatke.

- Bilo bi puno lakše i djeci i roditeljima kad bi takva škola postojala u Kninu jer djeca ne bi trebala putovati u Šibenik, a njihovo osposobljavanje vrlo je važno kako bi se kasnije mogli osamostaliti i uključiti u društvo – kazuje Višnja, čiji sin pohađa 7. razred u Centru Šubićevac.

Dječak je krenuo u prvi razred osnovne škole u Kninu, no nakon šest mjeseci prebačen je u centar Šubićevac. Preko tjedna je u Šibeniku, gdje centar ima smještaj za svoje polaznike, a vikendom je kući s roditeljima.

- Dosta roditelja ne upisuje svoju djecu u školu, a sigurna sam kad bi takva škola postojala u Kninu da bi je puno više djece pohađalo. Višnja predlaže gradskim čelnicima da porazgovaraju s nadležnim institucijama o ovoj mogućnosti, jer je sigurna da bi ovakvu inicijativu podržali mnogi roditelji.

Slično su prije nekoliko godina napravili roditelji djece s posebnim potrebama i volonteri iz kninske udruge invalida “Sv. Bartolomej” pokrenuvši akciju za osnivanje centra za rehabilitaciju djece, a danas imaju poludnevni boravak u Kninu za 45 štićenika iz Knina i cijele županije. Višnja kaže da je za svaku pohvalu sve što je udruga “Sv. Bartolomej” napravila za djecu, a sad treba toj djeci omogućiti školovanje i osposobljavanje u svome gradu.

                                                                                                             ž. juras /EPEHA

 

Roditelji, javite se!

 - Do Gradskog poglavarstva još nije stigla nikakva inicijativa za otvaranje škole za djecu s teškoćama u razvoju, no roditelji nam se s takvim prijedlogom svakako mogu javiti – kaže dogradonačelnik Knina Tomislav Vrdoljak. On podsjeća da je osnivanje ovakve ustanove u nadležnosti Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.


 

Naslovnica Šibenik