Dalmacija Šibenik

Šibenik: za razminiranje Lijepe naše 340 milijuna eura

Minski sumnjivim područjima smatra se još 997 četvornih kilometara. Unatoč tome, Hrvatska je sigurna zemlja jer su od mina očišćene sve prometnice, gospodarska i turistička područja

Minski sumnjivim područjima smatra se još 997 četvornih kilometara. Unatoč tome, Hrvatska je sigurna zemlja jer su od mina očišćene sve prometnice, gospodarska i turistička područja

Foto: Branislav Grgurović
Šibenik i Ljubljana domaćini su UN-ove 11. svjetske konferencije o razminiranju - najvećega svjetskog skupa stručnjaka za mine i eksplozivne naprave zaostale iz rata. U radu konferencije sudjeluju dužnosnici iz 40 zemalja, četiri organizacije Ujedinjenih naroda, deseci nevladinih organizacija, te predstavnici zemalja donatora i komercijalne tvrtke za razminiranje.

Nakon pokazne vježbe održane 15. travnja u Sloveniji, jučer su u hotelskom naselju “Solaris” u Šibeniku okupljeni stručnjaci i dužnosnici počeli s trodnevnim radom. Jedanaesti UN-ov skup stručnjaka za mine otvorili su Đurđa Adlešić, potpredsjednica Vlade RH, John Flanagan, direktor Službe za protuminsko djelovanje Ujedinjenih naroda, i Oto Jungwirth, direktor Hrvatskog centra za razminiranje, a u ime predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića skup je pozdravio njegov savjetnik Borislav Vučković.

- Veliko je priznanje za Hrvatsku i Šibenik, kao i za Sloveniju, što su domaćini ove UN-ove konferencije, koja se prvi put održava izvan Ženeve, kazala je Đurđa Adlešić. Ona je naglasila da je za razminiranje Hrvatske do sada utrošeno oko 340 milijuna eura, od kojih je 85 posto osigurala sama Hrvatska iz svoga državnog proračuna.

 - Krajem rata bilo je više od 13 tisuća četvornih kilometara minski sumnjivih područja u našoj domovini, kazala je ona, a sada se minski sumnjivim područjima smatra još 997 četvornih kilometara. Unatoč tome, Hrvatska je sigurna zemlja jer su od mina očišćene sve prometnice, sva gospodarska, kao i sva turistička područja.

Na žalost, nećemo moći Hrvatsku osloboditi od mina do planiranog roka, pa ćemo morati tražiti produljenje roka, ali ne na 10 godina, nego na pet. Đurđa Adlešić istaknula je da je Hrvatska postala snažnim proizvođačem kvalitetne i visokosofisticirane opreme za razminiranje, te najavila da će uz pomoć hrvatske Vlade ta oprema postati novi hrvatski izvozni brand. Osim toga, ona je svim zemljama koje su ugrožene minama ponudila hrvatska iskustva, znanje i stručnjake kako bi se što prije riješile toga zla.

 

Šibenska i Sisačka županija prioritet UN-a

Svjetska mreža za razvoj Ujedinjenih naroda pokreće novu donatorsku kampanju kako bi se što prije prikupio novac za razminiranje svih minski sumnjivih područja Hrvatske, a prije svega Šibensko-kninske i Sisačko-moslavačke županije, kojima je UN dao prioritetni status.

Prema Otawanskoj konvenciji, sva minska polja morala bi biti uništena do 31. prosinca 2009. godine, no Hrvatska to neće moći učiniti sama, bez pomoći međunarodne zajednice. Programom UN-a za razvoj donirana je 171 tisuća dolara, što će omogućiti razminiranje još oko 140 tisuća četvornih metara minski sumnjivih površina u tim dvjema županijama.


 

Naslovnica Šibenik