Dalmacija Šibenik

UPRAVA TLM-a VEĆ PAKIRA KUFERE

Ivu Koštana čeka otpremnina od 400 tisuća kuna

UPRAVA TLM-a VEĆ PAKIRA KUFERE

Tri direktora imaju menadžerske ugovore: Nikola Rak, Brane Lepur i Ivo Koštan, koji im jamče 12 bruto plaća ako napuste tvrtku. No, ne zna se što će oni izabrati - ostanak na poslu ili otpremnine

Tri direktora imaju menadžerske ugovore: Nikola Rak, Brane Lepur i Ivo Koštan, koji im jamče 12 bruto plaća ako napuste tvrtku. No, ne zna se što će oni izabrati - ostanak na poslu ili otpremnine

Ivan Koštan, Direktor TLM-a u pogonu valjaonice
/Nikša Stipaničev /CROPIX /
Uz Damira Begovića, bivšeg direktora HEP-a, koji će najvjerojatnije, uz blagoslov novih vlasnika – peteročlanog konzorcija, preuzeti kormilo šibenskog TEF-a, više neće biti trijumfirata kao u dosadašnjoj praksi vođenja ovdašnjih tvornica aluminija.

- Načelno smo se to dogovorili. Međutim, o tome ćemo kada preuzmemo tvrtku. Kada će se to dogoditi, nemam pojma - kazao je Damir Skansi, koordinator poslova za preuzimanje ove šibenske tvrtke. I dok novi vlasnici negoduju zbog ponašanja Hrvatskog fonda za privatizaciju, aktualna uprava u TLM-u polako pakira kufere.

Neslužbeno doznajemo da sva trojica prvih ljudi tvrtke: i Ivo Koštan, predsjednik uprave, i Nikola Rak i Brane Lepur, članovi uprave, imaju istovjetne menadžerske ugovore. Prema njima, novi vlasnici su im dužni ponuditi novi posao u skladu s njihovom stručnom spremom i sposobnostima. Ako se, pak, odluče napustiti tvrtku, bit će im isplaćena otpremnina u visini njihovih 12 bruto plaća.

Što će izabrati: ostanak na poslu ili otpremnine? Nikola Rak se već javno oglasio da želi ostati ako Konzorcij bude prihvatio njegove uvjete. O uvjetima, naravano, javno ne zbori. Što se tiče Brane Lepura, koji do mirovine broji još deset godina, doznajemo da još uvijek dvoji: ostati ili otići. Odbija novodne spekulacije da odlazi u Vodovod.

Po svoj prilici, najlakše je Koštanu. On već krajem godine stječe uvjete za odlazak u mirovinu. S kolikom bi otpremninom bio ispraćen, možemo tek pretpostaviti. Neto plaće sve trojice članova uprave bile su između 17 i 18 tisuća kuna. Menadžerski ugovor im garantira, podsjetimo, 12 takvih bruto plaća. Koštan bi odlazeći iz TLM-a, najvjerojatnije sa sobom ponio više od 400 tisuća kuna.

Naslovnica Šibenik