Dalmacija Šibenik

Primošten: stižu top-sommelieri

Natjecanje sommeliera Hrvatske održat će se 21. i 22. travnja u primoštenskom hotelu “Zora”. Na 12. nacionalnom prvenstvu, dvadesetak najboljih sommeliera pokazat će svoje umijeće u otvaranju vina, prepoznavanju vina i alkoholnih pića, rastakanju vina, ispravljanju vinske karte, dekantiranju i ophođenju s gostima. Odgovarat će i na pitanja iz povijesti, zakonodavstva, o vinogradarstvu i vinarstvu u Hrvatskoj i svijetu, a najbolja tri natjecatelja idu u finale. Pobjednici sudjeluju na Europskom prvenstvu u Reimsu, u Francuskoj.

Natjecanju sommeliera prethodit će Večer primoštenskog babića i primoštenske pašticade, koju će poznati kuhar Chef Kalabrić spremiti prema receptima primoštenskih domaćinstava. Bit će predstavljena tri vrhunska babića. Već proslavljenu Kamenu suzu, predstavit će primoštenski vinogradar Stipe Gašperov.

O babiću, i to svom, mnogo toga ima reći dr. Leo Gracin, jedan od najboljih hrvatskih enologa i predsjednik Udruge Vinum Croaticum, a o vrhunskom babiću koji proizvodi Vinoplod Vinarija Šibenik govorit će Antonija Krnić, enologinja s iskustvom u jednoj od naših najvažnijih vinarija.

Cilj ove prezentacije je popularizacija sorte babić i primoštenskog vinorodnog područja, a sljubljivanjem dvaju najpoznatijih primoštenskih eno-gastro proizvoda želi se naglasiti kako Primošten, osim mora, sunca i cvijeća, može biti i prepoznatljiva gurmanska turistička destinacija.

                                                                                                  Vedrana Stočić/EPEHA

Naslovnica Šibenik