Dalmacija Šibenik

Vodice: maslinar otkrio jedinu peć iz doba Rimljana u Dalmaciji

Kopajući rupe za masline, Vodičanin Vladimir Rade Roca u svom polju u Rakitnici naišao je, po svemu sudeći, na ostatke do sada jedine pronađene rimske opekarske peći u Dalmaciji!

Čim je vidio da osim zemlje i kamenja bager izbacuje i velike količine opeke, zaustavio je radove i o svemu obavijestio sugrađanina Milu Bastića koji proučava povijest, a Bastić je Rocu uputio da se javi u Muzej grada Šibenika. Šibenski muzealci, na čelu sa Željkom Krnčevićem, izišli su na lice mjesta.

 - Otvorili smo sondu i naišli na luk, po svemu sudeći, opekarske peći - prve pronađene u Dalmaciji! Sad treba otvoriti veću površinu tla da bismo istražili pronađeni objekt, no u svakom slučaju već sada možemo reći da se radi o vrlo značajnom nalazu. Ako dobijemo novac, kopat ćemo dalje, a ako ne, zatrpati sondu do iduće sezone i novog proračuna, govori voditelj Arheološkog odjela Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević.

Arheolozi već po pečatima na tegulama znaju gdje su proizvedene, a do sada su u Hrvatskoj peći pronađene samo u Istri. Ona u Červar Portu je odlično sačuvana i istražena, a njezino ložište vrlo je slično ovom u Rakitnici. Premda na opekama koje su do sada pronađene u Rakitnici nema žiga, najvjerojatnije su proizvedene baš tu. Neke su cijele, a neke su, očito, “škart” nastao u proizvodnji, kažu arheolozi.

Pečati na tegulama možda ne postoje jer je peć, odnosno proizvodnja, bila lokalnog karaktera, no njezino postojanje u Rakitnici otvara osnovane pretpostavke čemu je u rimsko doba služio taj lokalitet u zaleđu Vodica. U arheološkoj ekipi pored Željka Krnčevića bio je i arheolog Emil Podrug, a radove na terenu vodi Tijana Jurković, suradnica Muzeja grada Šibenika.

                                                                                              Jordanka Grubač/EPEHA

Naslovnica Šibenik