Dalmacija Šibenik

Rogoznica: vandali oštetili crkvicu sv. Ivana

Ante Baranić / CROPIX
Ni srednjovjekovna crkvica na Punti Plake, mitskome rtu gdje se sudaraju jugo i bura, nije ostala pošteđena od nasrtaja vandala. Masivna drvena vrata izbijena su i oštećena, oštećen je i okvir, a vandali su se očito nadali da će u crkvici naći neko vrijedno umjetničko djelo. Međutim, bili su razočarani jer su u spomeniku nulte kategorije naišli samo na jeftine svetačke postere, kopije svetih slika na običnom papiru i plastično cvijeće.

Skromna unutrašnjost crkve ne sprječava vjernike, ali ni turiste da je gotovo svakodnevno obilaze probijajući se preko sika i uskog putića zaraslog u draču. Tako je iz knjige dojmova vidljivo je da su u ožujku ove godine crkvicu posjetili brojni stranci: Englezi, Mađari, Nijemci...

Po razvaljenim vratima i neprohodnome putiću dalo bi se zaključiti da odgovorni iz rogozničke vlasti slabo brinu za ovaj dragulj, koji su im u naslijeđe ostavili trogirski plemići Ciprijan Buble Dragošev i Maroje Matov Dobre. Crkvicu su desetak metara od mora izgradili o svome trošku 1333. godine, u čast trogirskoga biskupa sv. Ivana, koji je prema legendi spasio brodolomce i teret ne smočivši noge.

Inače, Punta Planka ima iznimnu povijesnu i arheološku vrijednost. To područje naziva se još i Hilejskim poluotokom, prema tumačenju starih grčkih pisaca nazvan je prema Heraklovu sinu Hili, odnosno Diomedovim rtom zbog svetišta posvećenog tom junaku iz trojanskog vremena. Također, prema državnoj Strategiji energetskog razvoja, na domak Punte Planke ucrtan je pravi ekološki monstrum: termoelektrana na uvozni ugljen, ili u pričuvi: nuklearka!

                                                                                                                Vedrana STOČIĆ

Naslovnica Šibenik