Dalmacija Šibenik

Šibenik: zbog procedure ostala bez 75 tisuća dolara

Branka Bumber je, kao opunomoćenica, pokušala podignuti novac Anđelke Jurić, povratnice iz SAD-a, no kako je ova sutradan umrla, novac je otišao SEnD nasljednicima

Branka Bumber je, kao opunomoćenica, pokušala podignuti novac Anđelke Jurić, povratnice iz SAD-a, no kako je ova sutradan umrla, novac je otišao SEnD nasljednicima

Nikša Stipaničev / CROPIX
U sporu s Jadranskom bankom i Lejlom Aras, direktoricom Odjela za rad sa stanovništvom, Šibenčanka Branka Bumber ostala je bez 75 tisuća američkih dolara koje je s računa svoje štićenice Anđelke Jurić, samo dan prije njezine smrti, kao njezina opunomoćenica, pokušala staviti u vlastiti džep.

Branka Bumber poznata je u odvjetničkim i sudskim krugovima kao osoba koja ne radi, nego živi, kako kaže, od naslijeđene imovine čijoj se vrijednosti, zbog nesređenih sudskih knjiga, još ne nazire kraj. Uz to se povremeno bavi “karitativnim radom”, brinući se o starim i iznemoglim osobama koje bi joj, poslije smrti, u pravilu, ostavljale cjelokupnu imovinu i ušteđevinu.

Tužbu protiv direktorice Aras podnijela je jer joj ona 20. travnja 2006. godine, na osobni zahtjev, istoga dana nije željela razročiti 75.363,63 američka dolara s knjižice Anđelke Jurić, njezine štićenice, povratnice iz SAD-a. Gospođa Jurić u to je vrijeme bila na samrti u šibenskoj bolnici. Kako je starica dan poslije preminula, Branka Bumber izgubila je punomoć i mogućnost podizanja 75 tisuća dolara, koji su završili u ostavinskoj masi.

Ne mogavši naplatiti dolare, Branka Bumber povela je u javnosti, preko novina, pravu hajku protiv Lejle Aras. Optužila ju je da se udružila s rođacima i nasljednicima imovine preminule Anđelke Jurić, kako bi joj otela novac koji je zaslužila dvoreći gospođu Jurić do njezine smrti.

Odbačeno nakon 2 godine

Bilo kako bilo, nakon dvije godine Vijeće Županijskog suda u Šibeniku, na čelu sa Saniborom Vuletinom, odbacilo je istražni zahtjev Županijskog državnog odvjetništva koje je protiv osumnjičene direktorice zatražilo kazneno gonjenje. Istražni sudac Županijskog suda, koji se i sam usprotivio takvom zahtjevu Odvjetništva, dokazao je da je direktorica Aras, uz pisani zahtjev opunomoćenice, namjeravala razročiti štednju.

Kako se to, iz objektivnih razloga i uobičajene bankarske procedure za tako veliki iznos, nije moglo učiniti istoga dana, a dan poslije je, zbog smrti vlasnice novca Anđelke Jurić, prestala vrijediti punomoć, osumnjičena Lejla Aras ni na koji način nije oštetila Branku Bumber koja, poslije ovakve odluke, može zaboraviti 75 tisuća dolara.


Naslovnica Šibenik