Dalmacija Šibenik

Mačka s devet života

Što je Severina na estradi, to je Josipa Rimac u politici: jednom riječju, kraljica

Mačka s devet života

Ako dosad i nije bilo, sada je to potpuno i definitivno – ono što je Severina na estradi, to je Josipa Rimac u politici. Jednom riječju, kraljica. I ne samo kninska. Jopa nacionale. Mediji napeto prate ne samo što kaže, nego i što oblači, kakav je sat imala na ruci, kakvu je torbicu nosila – koje marke i koliko vrijedi – u čijem dizajnerskom kompletu i na čijim takićima šeta po Saboru, i na koje cajke pleše.

"Čik, čik, čik pogodi, što mi treba, što mi godi." I nije vijest koga je Županijski odbor HDZ-a izabrao tajnim glasovanjem za saborsku listu u 9. izbornoj jedinici, nego je vijest da Josipa nije prošla. Koga briga što je Branka Juričev Martinčev, vodička gradonačelnica, dobila najviše – čak 40 glasova članova Županijskog odbora, više nego dvostruko od Josipe. Ona nije vijest.

U ime koga bi govorila

Josipa je vijest, a nacija drhti i napeto iščekuje što će im otkriti o svojoj "političkoj eliminaciji". Izvedenoj od strane "onih kojima Knin nije više važan."

"Posvećena sam, kao i svi Kninjani, najvažnijem danu u našoj povijesti, našoj Oluji. Želimo biti dobri domaćini i nećemo dopustiti nikakva politička prepucavanja uoči Oluje. Tek nakon 5. kolovoza bit ću spremna komentirati način i postupak izbora stranačkih kandidata na sjednici ŽO-a, a imat ću što reći!" kazala je Rimac.

I ne treba uopće sumnjati da će mediji napeto i nestrpljivo iščekivati što će Josipa reći, kakve će tajne i kakav komplot otkriti, koga za svoj pad okriviti. Uostalom, taj smo film već gledali proteklih tjedana u kojima je glavna politička tema bila hoće li ili neće Josipa Rimac govoriti u Kninu na proslavi Oluje, uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

"Pa u ime koga će govoriti, ona više tamo nije ništa, nije ni gradonačelnica", digli su se na noge SDP-ovci, a najglasniji je bio Ivan Klarin. Taj se misterij rješavao danima. Govori li u ime domaćina grada Knina, pored živog i zdravog gradonačelnika Nikole Blaževića, ili braniteljskih udruga, iako o tome njihov koordinator Tomislav Čolak nije znao ništa.

Na koncu se sama povukla – nitko nije iznad branitelja i Oluje, kazala je, "meni govori i titule nikad nisu bili važni". I opet je to da neće držati govor bila glavna vijest, a mediji su nakon toga analizirali – zašto se povukla? I to je bila medijska tema i novinski naslov. A sada se s velikom sigurnošću nakon svega može zaključiti i zašto...

Mačka s devet života

Kninskoj kraljici, naime, nikako nije odgovaralo da se u Kninu etablira i promovira (n)itko drugi osim nje. Jer, taj položaj – "Knin, to sam ja" – jamčio joj je prolaz barem među četiri sigurna kandidata na listi u 9. izbornoj jedinici. Kakva je to HDZ-ova lista na kojoj nema (predstavnika) Knina, i to još lista koja se slaže oko Oluje, najveće hrvatske pobjede?

Zato Josipa i nastupa s optužbom protiv svojih kolega u ŽO HDZ-u: "Očito im Knin nije više važan." Važne su im samo njihove guzice i pozicije, kao da hoće reći.

Istodobno je, lukavo, ostavila sasvim dovoljno vremena Plenkoviću da reagira i korigira listu za 9. izbornu jedinicu jer redoslijed i imena poslana iz Šibenika njega ne obvezuju. On može s nje skinuti i dodati koga hoće.

Bilo kako bilo, Josipa Rimac se još ne predaje. Ona je mačka s devet života, koja se već vraćala iz bezizlaznih situacija. Ne bi bilo čudno da joj to uspije i ovaj put. U inat svima koji su je već pokopali...

 

Naslovnica Šibenik