Dalmacija Šibenik

Oj, hrvatska mati, nemoj tugovati...

Hrvatska sramota: udovica branitelja živi u potopljenoj garaži

Oj, hrvatska mati, nemoj tugovati...

Ana Knežević godinama već ne spava u vlastitu krevetu, u spavaćoj sobi, iako trenutno sama živi u prilično velikom stanu na adresi Rendićeva 11 u Kninu. Spava u dnevnom boravku, jedinoj prostoriji koja je koliko-toliko sigurna od vode koja nadire iz zidova kuće, naslonjene na brdo, bez ikakve izolacije i zaštite.

Da stvar bude gora, ta oborinska voda, od koje cijeli stan poplavi za vrijeme velikih kiša, kakve su bile gotovo svakodnevno i ovog proljeća, spojena je kojekakvim kanalima na septičku jamu. Iz koje se vraća natrag ili se prelijeva na put, pa se u Rendićevoj 11, osim teškog i ustajalog mirisa vlage i tufine osjeti i smrad septičke jame. I to ne samo u stanu i kući, nego i u okolici, u koju se izlijeva sadržaj iz razbijene septičke jame cureći niz put. Ako se to u čemu Ana živi uopće može nazvati stanom, s obzirom da ga je bivši vlasnik napravio od garaže, a onda ga prodao APN-u...

U tom sanitarnom i socijalnom hororu živi već godinama – ili bolje reći preživljava – 59-godišnja udovica pokojnog hrvatskog branitelja, koja svakako nije tako zamišljala "bolju budućnost" kada je prije dvadesetak godina iz Sarajeva, poslije akcije "Oluja", došla živjeti u Knin 1997. godine. Suprug joj je četiri godine proveo u HVO-u, u brigadi "Kralj Tvrtko", a prvi im je smještaj bio u Biskupiji, u kojoj su živjeli zajedno s dvije kćeri i sinom. U toj kući nije imala ni zahod ni kupaonicu, pa čak ni tekuću vodu, pa samo oni znaju kako im je bilo. Za gorko se našaliti moglo bi se reći – tamo vode ni za lijek, ovdje i previše!

– Tako nekako! – veli nam gospođa Knežević, kojoj i nije do smijeha.

Naš joj je posjet izmamio suzu na oko, dok priča kroz što je sve prošla.

– U toj kući u Biskupiji nismo mogli dalje ostati, bivši vlasnik se vratio iz Srbije i nije je htio prodati, pa sam s troje djece nakon osam godina, kao ozebla sunce, dočekala "topli dom" koji joj je Agencija za promet nekretnina dodijelila 2006. godine. Kao privremeno rješenje, kaže.

No, privremena rješenja su jedino što je u nas trajno.

– Usmeno nam je obećano sve, i da će se taj stan obnoviti, jer je odmah bilo vidljivo da to nije za stanovanje, no nikad ništa napismeno. U međuvremenu mi je i muž umro, od karcinoma, imao je samo 47 godina, ja danas živim od 1150 kuna njegove penzije.

Kćeri su mi se u međuvremenu poudale i sin se oženio. Sada je u Splitu, živi kao podstanar, nezaposlen je, ali sada barem sezonski radi kao kuhar. I još uvijek tražim da mi se dodijeli drugi, manji stan, manji od ovog. Što će meni samoj kvadrati, briga me za njih, jedino mi je bitno da mi je suho, jer su ovi iz Ministarstva rekli da se njima ovaj stan ne isplati popravljati. Iako ga je, čujem, bivšem vlasniku, koji je otišao u Srbiju, APN platio 95 tisuća eura... – kazuje nam Ana Knežević, koja je, što od uvjeta života, što od godina koje je nisu mazile, "zaradila" u svom zdravstvenom kartonu i lumboishijalgiju, visoki tlak, epilepsiju...

Da je situacija na adresi Rendićeva 11, u stanu koji je Ana Kneživić dobila na korištenje – a u istoj kući živi još i obitelj Miroslava Okića – daleko od normalne, potvrdila je prije više od dvije godine, točnije 7. siječnja 2014. godine, i sanitarna inspektorica. Stanje s odvodnjom i septičkom jamom takvo je da je "u suprotnosti s općim mjerama za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti".

Kako je kuća u vlasništvu RH, dostavljena je obavijest i zatraženo očitovanje MRRFEU, a obaviješten je i Grad Knin s obzirom na nadležnost komunalnog redarstva i mogućnosti priključka na novu kanalizacijsku mrežu. No, veli gospođa Knežević, za nju se ni nakon toga ništa nije promijenilo.

– Stalno sam pisala i pišem Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, na ruke načelniku Petru Mrkonjiću, tražim zamjenu stana, da mi se da nešto na korištenje. Evo, imamo dopis što sam slala u ožujku, pa predstojniku Nikoli Mažaru koji mi je u travnju lijepo odgovorio: "Izvješćujem Vas da zamjena ovisi prvenstveno o slobodnim stambenim jedinicama te budući da ne raspolažemo adekvatnom stambenom jedinicom za Vaše stambeno zbrinjavanje, trenutno nismo u mogućnosti udovoljiti Vašem zahtjevu. Međutim, nakon iznalaženja odgovarajuće stambene jedinice, bit ćete neposredno obaviješteni."

No, da slobodnih stambenih jedinica itekako ima, uvjeravaju nas i Ana i Tomislav Čolak, predsjednik Udruge "Prvi hrvatski redarstvenik" koji su nas i odveli ispred jednog takvog stana u zgradi na adresi Kralja Tomislava 82.

– Ovdje je riječ o stanu koji je država otkupila od bivših vlasnika, od Hrvata koji su ga poslije "Oluje" dobili darovnicom, a onda ga je država od njih otkupila za 800 eura po četvornome metru. Konkretno, ovdje je riječ o stanu koji je otkupljen još 2011. godine i koji je odonda vjerojatno prazan – veli nam Čolak, a na naše pitanje kako to zna, uzvraća detektivski:

– Znamo tako što smo od povjerenika zgrade doznali da država za njega plaća pričuvu. Tako najlakše doznate vlasnika – veli nam Čolak.

Ono što za sve oni koji nisu iz Knina zvuči kao apsurd, za Kninjane je, veli, svakodnevica.

– "Za koga država otkupljuje te stanove?

– Pa, APN otkupljuje te stanove za bivše nositelje stanarskog prava, za one koji su na listama za stambeno zbrinjavanje – veli nam Čolak, koji na pitanje jesu li službenicima Ureda rekli za ovaj stan, odgovara:

– Naravno da jesmo. No, oni vele da oni to moraju pravno provjeriti, da postoji zakonska procedura, i to se rastegne u beskonačnost. Možda takvo stanje nekome i odgovara, da se može bolje manipulirati tim stanovima. Tu se ekipa stalno mijenja, kako koji izbori prođu, dižu se i neke kaznene prijave, ali na terenu sve ostaje isto, ako ne i gore, kaos. Pa po popisu iz 2011. godine na administrativnom području grada Knina imali smo 8105 stanova. Koliko je to na 15 tisuća stanovnika? Jedan stan na dvoje ljudi, znači da tih stanova ima praznih koliko hoćeš. Pa samo Plavno ima svega stotinjak stanovnika, a kuća i stanova za tisuću, i to još obnovljenih... – nabraja nam Čolak.

A nama – i vama, uvaženi čitatelji – ostaje nevjerica da, i pored svega toga, udovica pokojnog hrvatskog branitelja mora spavati u garaži, u vaterpolskim uvjetima...

Naslovnica Šibenik