Dalmacija Šibenik

Šibenski diskofili vratili se staroj ljubavi – vinilnoj analognoj LP ploči

Rasprodana longplejka Janis Joplin

Šibenski diskofili vratili se staroj ljubavi – vinilnoj analognoj LP ploči

Foto: Ante Baranić / CROPIX
CD je mrtav - živjela stara dobra vinilna ploča! Takav poklič mogao bi se pripisati šibenskim diskofilima koji su okrenuli leđa digitalnom CD-u i vratili se staroj ljubavi, vinilnoj LP ploči, slavnoj longplejki za koju se mislilo da je zauvijek izumrla. Kako smo doznali od Dragana Lalića, poslovođe trgovine “Aquarius“ u Šibeniku, specijalizirane za prodaju nosača zvuka i filmova na digitalnim diskovima, najviše se traže reizdanja slavnih longplejki Janis Joplin, Jimija Hendriksa, Jonija Casha, Pati Smith, Santane i drugih rock legendi.

- Jako se traže i jazz izdanja na vinilu - kazao nam je Dragan Lalić - no ipak najbolje ide klasični rock. Pošiljka longplejki Janis Joplin prodana je čim je stigla u našu trgovinu. Vinilne LP ploče, doznajemo, tražene su zbog ljepote svojih omota, nostalgije, ali i kvalitete zvuka. Naime analogne ploče danas se tiskaju na daleko kvalitetnijem vinilu nego što je to bio slučaj u vrijeme kada je vinilna ploča bila na vrhuncu slave.

Nove ploče ne kupe prašinu, ne pucketaju i otpornije su na oštećenja. Osim vinilnih ploča, porasla je potražnja i za klasičnim gramofonima. Iznimno su traženi moderni gramofoni tipa Pro-jeckt koji uz analogni priključak imaju i moderni USB priključak za neposredno spajanje na računalo. Na taj način moguće je lako digitalizirati zapise s vinilnih ploča i snimiti ih na CD, ali uz zadržavanje specifične boje i topline zvuka longplejke.

Na porast potražnje za vinilnim pločama sigurno utječu i cijene. Naime nove longplejke koštaju 79 do 89 kuna. LP u luksuznom omotu s fotografijama i tekstovima pjesama košta maksimalno 125 kuna, a najluksuznija izdanja nisu skuplja od 139 kuna. Osim za nova vinilna izdanja, poraslo je zanimanje i za stare LP ploče koje već odavno nije moguće naći u prodaji.

Raritetne očuvane LP ploče rok grupa s područja bivše Jugoslavije na šibenskom tržištu plaćaju se 500 do 600 kuna, a toliko treba izbrojati i za prve singlice Azre ili Idola. Zanimljivo je da diskofili za 10 do 20 kuna kupuju i stare, oštećene i neupotrebljive LP-je ako imaju sačuvane omote i koriste ih za čuvanje CD-a ili MP3 kolekcija zapisanih na DVD-ima.

Stanko Ferić/EPEHA

Naslovnica Šibenik