Dalmacija Šibenik

Čak 19.200 kuna iz proračuna potrošeno za jezično usavršavanje uprave

Gradskim službenicima Šibenčani plaćaju tečajeve jezika

Čak 19.200  kuna iz proračuna potrošeno za jezično usavršavanje uprave

Petero se odlučilo za talijanski jezik , iako ni gradski čelnici, a kamoli službenici nemaju gotovo nikakvih službenih kontakata s ljudima iz Italije. To svjedoči samo o tomu da je riječ o osobnom afinitetu službenika, a nikako o nečemu što im

Petero se odlučilo za talijanski jezik , iako ni gradski čelnici, a kamoli službenici nemaju gotovo nikakvih službenih kontakata s ljudima iz Italije. To svjedoči samo o tomu da je riječ o osobnom afinitetu službenika, a nikako o nečemu što im je nužno za obavljanje poslova i što bi se trebalo financirati iz gradskog proračuna

Gradonačelnica Neda Klarić i Živana Podrug
Foto: Nikša Stipaničev

 

Službenici Grada Šibenika, i to uglavnom oni višeg ranga uživaju povlasticu da im učenje stranog jezika po njihovoj želji financiraju porezni obveznici koji pune gradski proračun ili se pak gradska vlast dobro priprema za ulazak Hrvatske u EU pa želi da im službenici budu poligloti!

Naime, prema podacima koje smo u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama dobili u gradskoj upravi, oko 19 200 kuna, odnosno polovica novca koji je u proračunu lani bio predvidjen za usavršavanje gradskih službenika plaćen je Pučkom otvorenom učilištu u Šibeniku u kojem gradski službenici uče engleski ili talijanski jezik.

Njih čak petero odlučilo se za talijanski jezik , iako ni gradski čelnici, a kamoli službenici nemaju gotovo nikakvih službenih kontakata s ljudima iz Italije. To svjedoči samo o tomu da je riječ o osobnom afinitetu službenika, a nikako o nečemu što im je nužno za obavljanje poslova i što bi se trebalo financirati iz gradskog proračuna. Da je drukčije, postojala bi odluka da je znanje odredjenog jezika uvjet za obavljanje tih poslova, pa bi to bila obveza za sve pročelnike i više službenike, a ne povlastica onih čija je to osobna želja.

Stručno usavršavanje službenika predvidja i sudjelovanje na seminarima i savjetovanjima što se barem tiče njihova posla i može im pomoći da ga bolje i uspješnije obavljaju, ali to je manje zastupljeno. Za kotizacije za ukupno 15 seminara ili savjetovanja koji su gradskim službenicima bili zanimljivi lani je iz proračuna isplaćeno oko 14 000 kuna. U dokumentaciji koju smo dobili na uvid ne navode se sva imena polaznika.

No vidljivo je da su prvi ljudi Grada, i to gradonačelnica Neda Klarić i njezin zamjenik Tomislav Jukić bili samo na jednom, i to na Savjetovanju o regionalnom razvoju Jadrana.

 

Tko ide u jezičnu školu?

Tečaj talijanskog jezika o trošku Grada polaze pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Živana Podrug i pročelnica Financija Ksenija Slavica te službenici Slobodan Tolić, Ante Pražen i Madlena Roša Dulibić, a engleskog jezika tajnica Grada Diana Dulibić-Vlahov, službenice Odjela za upravljanje gradskom imovinom Zdravka Vrcić i Meri Tošić te Ljiljana Šitum iz Odjela za gospodarstvo.

Predstojnica Ureda gradonačelnice Ana Gojanović pohađa tečaj engleskog jezika u Privatnoj gimnaziji svetog Lovre i iz proračuna se za nju podmiruje isti iznos kao i njezinim kolegama na Pučkom otvorenom učilištu.

 

Gradonačelnica: Trošak nije velik

Gradonačelnica Šibenika Neda Klarić ističe kako je suglasnost da službenici mogu po vlastitoj želju učiti strane jezike o trošku gradskog proračuna dala iz dva razloga iako zna da nema argumenata da je to izravno povezano s njihovim poslom: - U situaciji kada ljude možete teško nagovoriti na usavršavanje mislim da je od tih službenika pohvalno to što žele raditi na sebi i da je to dio njihova cjeloživotnog obrazovanja. Gradu koji je turistički to može samo koristiti i u cilju je našeg ulaska u veliku europsku obitelj. S druge strane, to je bila prilika i da podržimo naše Pučko otvoreno učilište pa smo jednim udarcem, da se slikovito izrazim, ubili dvije muhe, a trošak mi se ne čini velikim, kazala nam je Neda Klarić.

 

Naslovnica Šibenik