Dalmacija Šibenik

Knin: blagostanje na kršu zahvaljujući studentima stručnjacima

Kad iskoristimo potencijale krša i razvijemo stočarstvo i poljoprivredu, imat ćemo se čime pohvaliti, tvrdi mr. sc. Gugić

Kad iskoristimo potencijale krša i razvijemo stočarstvo i poljoprivredu, imat ćemo se čime pohvaliti, tvrdi mr. sc. Gugić

Foto: Živana Juras
Kad su prije nepune četiri godine renomirani stručnjak na području prehrambene tehnologije mr. sc. Mirko Gugić i dr. sc. Marko Jelić počeli osmišljavati program za osnivanje Veleučilišta u Kninu, nije im bila namjera obrazovati kadrove koji će sutra završiti na Zavodu za zapošljavanje, već oformiti poduzetničko Veleučilište koje će stvoriti gotove stručnjake.

Za kratko vrijeme Veleučilište se već profiliralo, zahvaljujući svojoj inovativnosti i zapaženim tehnologijskim projektima, poput projekta Ekojanje, a osnovali su i vlastitu tvrtku u kojoj su zaposlili troje najboljih studenata. Veleučilište “Marko Marulić” sa studijima poljoprivreda krša - biljna proizvodnja i stočarstvo, prehrambena tehnologija i trgovinsko poslovanje, ima nekoliko linija djelovanja – edukaciju, poticanje poduzetništva i podržavanje.

- Sve smo usmjerili na sirovine, gospodarske potencijale Dalmacije i krša. Krš je dosad bio sinonim za nešto čime se nije moglo pohvaliti, a mi mislimo kad iskoristimo te potencijale i razvijemo stočarstvo i poljoprivredu da ćemo se imati čime pohvaliti – kaže prof. Gugić, inače osnivač Prehrambeno- razvojne agencije PRAG u Splitu. On vjeruje da priroda sigurno nije nešto slučajno napravila, jer iako je tlo škrto, ono je koncentriranije i biološki vrjednije.

Veleučilište je osnovalo i vlastitu tvrtku!

- Veleučilište će davati kadrove koji će se baviti proizvodnjom i prezentacijom na tržištu. Završeni stručnjak sa kninskog Veleučilišta će biti odmah upotrebljiv, bio on agronom ili ekonomist, jer će osim teorije proći i praksu kroz ovo Veleučilište. To smo osmislili kroz jedan specifikum na ovim područjima, stručno znanstvenu jedinicu Inovacijsko središte, ravnopravan dio Veleučilišta gdje će studenti sve što nauče na znanstvenom kolegiju proći u praksi – od polja, do proizvodnih linija i izložbenih proizvoda. Sve će biti pod kontrolom veleučilišnih nastavnika. To je dodatna kvaliteta koju nudi jedino ovo Veleučilište.

- Kao poduzetničko Veleučilište htjeli smo pokazati u praksi da takvo zapravo i jesmo. Zato smo i osnovali svoje poduzeće Matica d.o.o., gdje smo izdvojili naše najbolje studente i nagradili ih radom u takvom poduzeću. Imaju čast raditi i s vrhunskim kadrom koji mi angažiramo u nekim projektima. Troje najboljih studenata – Ana Marić, Maja Macura i Mario Ćaćić već su dokazali da nemaju otpora prema učenju, a kao takvi nemaju ni otpora prema radu. Svaki naš suradnik nam je dobrodošao, a njima se pruža puno više od jednog suhoparnog posla.

Studenti su već izradili tehnološko-investicijske studije za obradu, pakiranje i trženje ekološkog janjećeg mesa, za projekt izgradnje mini sirane u Radučiću te još nekoliko manjih sirana na širem kninskom području. Trenutačno izrađuju projekte za izgradnju farme koza, modernizaciju pršutane te projekte ruralnog turizma.

Ekojanje

Program ekološkog uzgoja janjetine i koza na krškom području kninsko Veleučilište prezentiralo je Ministarstvu znanosti, a podržale su ga sve županije na krškom području.

- Ovaj program je težak 50 milijuna kuna, kroz tri godine. Znanstveno je valoriziran preko tehnologijskog projekta Ekojanje prof. Miljenka Šimprage i jedan je od najuspješnijih projekata u RH, stručno dokazan i provediv. Vrijeme je da projekt ekoovčarstva i kozarstva dovedemo u završnu fazu i u ekološku proizvodnju uključimo nekoliko stotina tisuća ovaca i koza. Imamo bogomdane dijelove krša, gdje se jedino može uzgajati ekojanjetina – kaže Gugić.

Masline u Kninu i Bukovici

Prof. Gugić kaže da je maslina jedna od rijetkih kultura koja se širi ne samo zahvaljujući državnim poticajima, nego su i mediji znatno pridonijeli razvoju maslinarstva. Ističe da je to pozitivno ozračje olakšalo put proizvodnji djevičanskog maslinova ulja, po čemu smo danas u vrhu svjetske kvalitete.

- U maslinarstvu se dogodila pozitivna revolucija, a kvaliteta je toliko dobra da je cijena ne može pratiti - kaže Gugić. Hoće li maslina negdje rasti, ovisi o klimi, a ne o tlu, pa se zahvaljujući klimatskim promjenama maslina širi i na druga područja. Danas imamo sve više maslina u Bukovici, na području Promine i Miljevaca, širi se prema Imotskom, a ima je i u Kninu – kaže prof. Gugić te dodaje da je na graničnim područjima još bolja kvaliteta masline.

 

Naslovnica Šibenik