Dalmacija Dubrovnik

biznis za oltarom

Dubrovačka biskupija još se oporavlja od loših poslovnih poteza: iza biskupa Puljića ostalo je čak 20 milijuna kuna duga! Evo kako mu je to uspjelo

biznis za oltarom

Dubrovački biskup Mate Uzinić se prije pet godina ispričao svim vjernicima dubrovačke biskupije zbog poljuljanog povjerenja u Crkvu nakon skandala koji su zadnjih dana objavljeni u medijima, a tiču se poslovanja poduzeća povezanih s Dubrovačkom biskupijom u razdoblju od 2002. pa sve do njegova preuzimanja Biskupije 2011. godine.

Istaknuo je kako su njegov prethodnik Želimir Puljić i Dubrovačka biskupija osnovali samo jedno poduzeće, "Benfortunu", a da su ostale tvrtke s kojima je poslije poslovala Dubrovačka biskupija osnovale fizičke osobe.

U nizu financijskih transakcija između tvrtki "Pokora", "Biozon", "Biozon Media vita", "Vitamed", koje se povezuju s Dubrovačkom biskupijom, ona je izgubila oko 20 milijuna kuna plus troškove zatvaranja svih tih poduzeća!

U tim tvrtkama Biskupija sudjeluje putem ulaganja oko 20 milijuna kuna, a ne u njihovim aktivnostima. Dubrovačka biskupija nema nikakve veze s kreditima koji su se u tom vremenu realizirali niti s time da oni nisu vraćeni, nego samo osnivači "Biozona" d.o.o. i s njime povezanih tvrtki.

– Preuzimajući "Biozon" d.o.o. postaje suvlasnik i tvrtki kćeri. Biskupija imenuje u nadzorne odbore ljude od svoga povjerenja, no to nije dalo rezultate pa je po mom dolasku u Biskupiju, od strane zbora savjetnika i ekonomskog vijeća Biskupije, koji su upoznati sa svim detaljima, odlučeno da se otpišu dugovanja koja je "Biozon" d.o.o. imao prema Dubrovačkoj biskupiji i pokrene stečaj, te da se zatvori "Pokora" i s njom povezana "Imprimis Adra" d.o.o., u čemu još nismo potpuno uspjeli – rekao je biskup

Uzinić, dodajući kako nije osnovano nikakvo udruženje radi počinjena kaznenih djela, zbog čega bi se svime bavio USKOK.

Naslovnica Dubrovnik