Dalmacija Dubrovnik

Zimski festival u gradu

Na dubrovačkom adventu londonske palačinke, kobasice od srne, vepra i jelena; Na otvorenju će zapjevati Grašo

Zimski festival u gradu

Dubrovčani i turisti koji odluče advent provesti na Stradunu imat će priliku kušati posebne, londonske palačinke. Njih će na svojoj adventskoj kućici među ostalim slasticama nuditi mladi Konavljani Boris Čupić i Antonio Vidak.

Ove godine oni "debitiraju" na Dubrovačkom zimskom festivalu koji počinje 1. prosinca paljenjem prve adventske svijeće i uključivanjem dekorativne blagdanske rasvjete. A u glazbenom dijelu velikog otvaranja petog festivala, Dubrovčanima će zapjevati Petar Grašo.

Inače Čupić i Vidak postali su poznati po svojim sladolednim rolicama, koje su ovo ljeto bile hit na cavtatskoj rivi. No. sladoled ovaj put na Stradunu neće nuditi.

– Ne bismo htjeli sad sve otkriti ali bit će posebna vrsta palačinki i topli napici, primjerice čokolada. Takvih vrsta i oblika palačinki ima tek u Londonu. Baš zbog toga smo i išli u London to vidjeti. Bit će i alkoholnih napitaka ali zasigurno ne uobičajenih. Hoćemo se maknuti od stereotipa, poput kobasica, kuhanog vina i "Johnnie kole". Još razrađujemo ponudu, ali bit će drugačija – kažu Čupić i Vidak, čiju kućicu, čini se, sladokusci neće uspjeti zaobići.

– Očekujemo da će biti dobro. Ne bojimo se da neće biti posla jer lijep je program festivala, Grad se stvarno potrudio. Samo da posluži vrijeme – kažu Konavljani, a zasigurno svi zakupci adventskih kućica dijele njihovo mišljenje, poput Nikše Đuraša iz OPG Kobaš koji se nada boljem vremenu nego lani.

Budući da njihova priča kreće s Pelješca, ne čudi kako će u ponudi biti kamenice i ribe, no neće izostati ni kobasice.

– Takvo je doba i ljudi to traže. Imat ćemo tri vrste kobasice od divljači srne, divljeg prasca, jelena. Isključivo sve domaća proizvodnja. Uz domaće likere i pelješka vina nudit ćemo i domaću konavosku pivu s Donje i Gornje bande, i mamine domaće keksiće – najavljuje Đuraš koji ove godine oko kućica očekuje suncobrane, no ne kako bi štitili od vrućine već od kiše.

Podsjetimo, zakup ugostiteljske adventske kućice na Stradunu stoji 25 tisuća dok je na Gundulićevoj poljani više nego upola manji, 10 tisuća kuna. Toliko stoji zakup kućice i na Pilama, odnosno Brsaljama dok se za "trgovačke" plaća upola manje. U Uvali Lapad, pak, zakup kućice je 5 tisuća, a u Novoj Mokošici dvije tisuće kuna. Inače, ove godine broj kućica na Stradunu povećan je s prošlogodišnjih 8 na 12, a na Gundulićevoj poljani s pet na sedam.

Naslovnica Dubrovnik