Crnakronika 07.08.2012. | 14:28

Diler platio slobodu kućom svoje djevojke

Ponuda jamčevina sve je češće sredstvo kojim okrivljenici sebi osiguraju obranu sa slobode umjesto odbrojavanja dana u istražnom zatvoru. Novi Zakon o kaznenom postupku predviđa da se istražni zatvor može ukinuti ako okrivljenik ponudi prihvatljivo jamstvo. Na taj način se smanjuje broj osoba u prebukiranim zatvorima i štedi na proračunskim sredstvima te je i preporuka Vrhovnog suda da se navedeni benefit što češće koristi. U praksi, međutim, visina jamstva nije i presudna za izlazak na slobodu. Sve ovisi od slučaja do slučaja, kriteriji su donekle nejasni.

Na Županijskom sudu u Splitu prije desetak dana odbijena je jamčevina od više od 6 milijuna kuna koju je ponudio talijanski državljanin Antonijo Melato (56), uhićen u Dubrovniku. Nalazi se u ekstradicijskom pritvoru, a uhićen je po talijanskoj tjeralici zbog sumnje da je jedan od šefova zločinačke organizacije Ndrangheta. U nastojanju da se brani sa slobode Melato je ponudio jamstvo od 800.000 eura, ali bezuspješno. Sudac istrage smatrao je kako visina iznosa nije dovoljno jamstvo da mirne duše pusti Melata na slobodu.

Odbijeno 300 tisuća kuna

Bolje sreće nije bio ni Ivan Giljanović (31), optužen za lihvarenje i iznude. Prvo mu je odbijena jamčevina od 300.000 kuna kojom je trebao platiti izlazak, jer je Općinsko državno odvjetništvo ustrajalo na istražnom zatvoru. Smatrali su da će Giljanović pokušati pobjeći u inozemstvo, a ako se i ne ostvari takav scenarij, da će braneći se sa slobode nastaviti činiti ista kaznena djela. Giljanović je zajedno s Henrikom J. (22) i Danijelom R. (27) uhićen zbog sedam kaznenih djela lihvarskog ugovora i četiri kaznena djela iznude. Kada zadužene osobe više ne bi mogle vraćati novac, počele bi prijetnje smrću, otimanje vozila, zastrašivanje odvoženjem na izolirana mjesta i pucanje pod noge.

Nakon odbijenice suca istrage, Giljanoviću je pokušao pomoći otac koji je dozvolio da se za jamstvo ponudi njegov stan. Radi se o nekretnini u splitskom predjelu Spinut od oko 80 metara četvornih. Ovlašteni sudski vještak procijenio ja stan na milijun i 200 tisuća kuna vrijednosti. Unatoč tome što se radilo i dvostruko višem iznosu od onoga za koji se teretilo Giljanovića da je zaradio lihvarenjem, sud nije pristao na jamstvo i ukidanje istražnog zatvora.

- Moj klijent je neosuđivana osoba, a osim toga sud je uz prihvaćanje jamstva mogao odrediti i zabranu približavanja svjedocima čime bi bili sigurni kao neće doći do ometanja istrage. Mislim kako se jamstvo trebalo prihvatiti jer postoje svi potrebni razlozi za to - kazao nam je odvjetnik Vinko Gulišija koji zastupa Ivana Giljanovića.

Kick-boksaču popustili

Na istom sudu zabilježena su i dva slučaja sa suprotnim odlukama iz kojih je jasno kako visina ponuđenog iznosa nije presudna. Kick-boksač Josip Bodrožić (39) pušten je iz pritvora nakon što je njegov otac uplatio 100.000 kuna jamčevine, a njegovu izlasku na slobodu prethodio je pokušaj samoubojstva strujom u ćeliji na splitskim Bilicama. K1 borac uhićen je zajedno s Draganom Stojićem iz Zvornika te je policija tada zaplijenila dva kilograma marihuane i manju količinu kokaina. Nad obojicom je tada određen pritvor, a istragu je vodio USKOK.

Kick-boksač je boravak u pritvoru dosta teško podnosio te je pokušao samoubojstvo strujom. Uspio je nabaviti žicu koju je sproveo do vodova u utičnici u zidu te se doslovno spojio na struju. Prebačen je u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu gdje je proveo nekoliko dana te su ga vratili u zatvor u Splitu. U međuvremenu je njegov odvjetnik Borivoje Milošević podnio prijedlog za ukidanjem istražnog zatvora i ponudio kao jamčevinu iznos od 3.000 eura. Sudac istrage je prihvatio jamstvo, ali je povisio iznos na 100.000 kuna.

Određeni iznos je na račun suda uplatio otac uhićenog sportaša Ivan Bodrožić, a prije negoli je pušten iz pritvora doveden je sucu istrage. Pred sucem je Josip Bodrožić dao obećanje da se neće kriti tijekom postupka te da bez odobrenja USKOK-a i policije neće napustiti svoje boravište i da neće počiniti novo kazneno djelo.

Jamstvo u nekretnini prihvaćeno je u slučaju Mostarca Adisa Burića (37), koji se od nalazio u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama zbog kupovanja, prijenosa i preprodaje heroina. Izašao je na slobodu nakon što je Županijski sud u Splitu prihvatio da kuća i dvorište njegove djevojke u Živogošću vrijede kao jamstvo. Paralelno s puštanjem iz pritvora uz jamstvo išla je i nagodba s tužiteljstvom prema kojoj je Mostarac osuđen na tri godine zatvora.

Tužiteljstvo je prvobitno tražilo da jamčevina bude 200 tisuća kuna u gotovini, no kako Burić nije uspio skupiti toliko novca, obrana je predložila da se kao jamstvo uzmu nekretnina i dvorište od više od 3.000 četvorna metra koji su procijenjeni na 225.000 kuna. Na nekretnine je upisano založno pravo u visini jamčevine koje će biti skinuto onoga dana kad Burić krene na odsluženje kazne.

Burić je također sudu obećao da se neće skrivati, da neće ometati postupak i da neće počiniti novo kazneno djelo. Adis Burić je u BiH već osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora zbog zloporabe narkotika.

Katarina MARIĆ BANJE